Personligen anser jag att en professionell inställning till ett yrke inte endast är att försörja sig på det.
Det handlar om yrkesetik.
Viljan att ta tillvara möjligheter och kritiskt granska de brister som uppkommer.
Att ha respekt för de kunskaper som krävs.
Man inser att ju mer man kan desto mer har man att lära.
Motsatsen är en amatörmässig inställning.
Det som kännetecknar denna är att man inte inser hur lite man kan.
Ofta saknas självkritik och man tror sig om att vara enastående.
Man frågar inte om råd eller lyssnar på andra eftersom det kunde betyda att egot får en törn.
Det finns otaliga exempel på denna inställning och ofta handlar det om ett stort ego och nedvärderande av andras uppfattning och kunskaper.
Det är ofta en "skyddsbubbla" som man är rädd skall spricka eller bara ren enfald.
För att försvara egot är man hånfull och sarkastisk.
Ett exempel som jag fått från min far:
På 70-talet fick samtliga yrkeskonstnärer som arbetade på Rörstrands porslinsfabrik sparken.
Den nye direktören ansåg att de var onödiga och att han själv kunde avgöra vad som var en bra produkt. Rörstrand hade tidigare ett internationellt mycket gott rykte för sin skandinaviska design.
Istället lät han de anställda billigare drejarna designa.
Dessutom hade han själv full kontroll över vad som gjordes och ingen stjärna skulle överglänsa honom själv.
En sann representant för 70-talets tänkande.
Direktören och arbetarna.
Nu är Rörstrand nedlagt.
(Pappa fick inte sparken utan slutade självmant trots övertalningsförsök)
Jag tror att man får kämpa mot enfalden eller också får man söka sig till likasinnade.
Till de som uppskattar professionalism och kunnighet.
Dessutom förstår att denna kunskapen och insikten har tagit tid att erhålla och därför förstår att det kostar.
Kan jag det inte själv så får jag betala någon annan så enkelt är det.
Och då visa uppskattning för en professionell yrkesinställning.
Jag vill absolut inte ringakta amatörer och hobbyutövare.
De är nödvändiga för att få en dynamiskt och bra samhälle.
Det är som jag förklarat ovan inställningen som jag föraktar och skyr.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar